Néhány gondolat az aszalt lapok felhasználásához

A hagyományos süteményekre jellemző, hogy rendszerint a tészta vastagabb, míg a benne lévő krém azonos vastagságú, vagy vékonyabb. A gyümölcslappal készült sütemények esetében ezt másképp kell elképzelni: itt maga a lap vékony és a töltelék vastagabb. A gyümölcslap vékonysága miatt azt gondolhatnánk, hogy nyerssüteményünkből hiányozni fog a megszokott vastagságú tészta. Mivel a lapok aszalással készülnek, ízük természetesen intenzív, így a tészta vékonysága nem okoz majd hiányérzetet.

A gyümölcslapok cukortartalmuk miatt kellően édesek, így bármilyen töltelékkel, krémmel tervezzük megtölteni, nem, vagy csak enyhén érdemes édesíteni azt. Ha az édesítés mellett döntünk, viszont a kristálycukrot le szeretnénk váltani, érdemes datolyát használni: áztassuk vízbe pár órára, ezután magozzuk ki, majd kevés vízzel turmixoljuk krémesre. A hagyományos cukrok helyett kiváló alternatíva még a kókuszvirág cukor is, mely egy kellemes ízű, 100%-ban szerves, feldolgozatlan, magas kálium-, magnézium-, cink-, vas-, B1-, B2-, B3-, B6-, és C-vitamin tartalmú természetes édesítőszer.

Laktózérzékenyeknek, tejfehérje-allergiásoknak, valamint azoknak, akik nem szeretik, a tejföl kiváltására ajánljuk a kókusztejszínt, mely ugyanazt a funkciót látja el, ezen felül pedig a krém ízvilágát izgalmasabbá teszi.

A lapok töltéséhez természetesen a saját ízlésünket kell figyelembe venni, a már megszokott, kitapasztalt süteménykrémekkel különleges, finom, laktató és nem utolsó sorban egészséges süteményeket készíthetünk.

  

Javaslat a gyümölcslapok elkészítéséhez

Kizárólag gyümölcsből, víz, cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készülnek. A 30x30 cm-es lapok – akár egy süteménytészta – különbözőféle krémekkel tölthetőek. A krémtől a lap megpuhul, melynek eredménye egy kiadós, vendégváró desszert lesz. A lapokkal egy kész süteménytésztát helyettesíthetünk, melyet sütni nem kell; a nyers sütemények a hagyományos sütiknél sokkal kiadósabbak, töményebbek és laktatóbbak. Kiváltható velük zserbó, piskóta, vagy akár palacsinta is, csak a képzelet szabhat határokat. A gyümölcslapok más-más gyümölcsökből aszalódnak, így számos különböző fajta desszertet készíthetünk belőlük.

Mivel az aszalás tartósít, a gyümölcslapok egy évig megőrzik minőségüket szobahőmérsékleten. Alapvetően nem kell hűtőben tárolni őket, az ideális a hűvös, száraz helyen való tárolás, de ha megkentük rémmel, a süteményt már érdemes hűtőbe tenni.   

A megkent sütemény puhulási ideje függ a krém állagától. Ne legyen túl lágy vagy folyós, egy-két órán belül a kicsit töményebb krémtől is tökéletesen megpuhul a lap!
 

Az aszalt zöldséglap 

A tészta funkcióját látja el: pitaként, tortillaként, egyéb megtöltendő lapként fogyasztható. Ahogy intenzív ízéből érezni is lehet, a zöldséglap sokféle zöldséget tartalmaz, amely zöldségek a tölteléket fűszerként hatják át, így magát a tölteléket nem is érdemes túlzott mértékben fűszerezni. A gyümölcslaphoz hasonlóan ez a termék is 40 fok alatt aszalódik, így az értékes vitaminok, ásványi anyagok hiánytalanul benne maradnak. A zöldséglap megtölthető húsos, gombás, halas, sajtos, lazacos, reggelire akár tojásrántottás-salátás töltelékkel is; a felhasználás módjának csak a képzelet és az ízlés szabhat határokat. Pitaként használva gyrost készíthetünk belőle, ebben a formában azonnal fogyasztható; ha pástétommal vagy egyéb krémekkel töltjük meg, érdemes 20-30 percet várni, amíg megpuhul, aztán köret mellé szeletelve a főétel részét is képezheti.

A termékek desszertként, főételként is könnyűszerrel illeszthetőek bele a gluténmentes, nyers, laktózmentes, valamint vegán étrendekbe.

Összetevők: zellerszár, sárgarépa, lila hagyma, fokhagyma, paprika, citrom leve, só, mazsola, útifűmaghéj.

 

Webáruház készítés